Dlaczego białko jest tak istotne w naszej diecie?
Data publikacji 6 maja 2023
W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o tym, jak istotne jest białko w naszej diecie. Dietetycy, lekarze, sportowcy podkreślają, iż każdy powinien dostarczać odpowiednią ilość białka. Jest ono ważne także dla osób, które odchudzają się, kształtują sylwetkę lub przygotowują się do zawodów sportowych. Co więc warto wiedzieć o białku? Gdzie jest jego najwięcej? Na te oraz na wiele więcej innych pytań odpowiedzi można znaleźć w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.
Białko w czym?
O białku, który jest niezbędnym składnikiem w diecie człowieka stało się głośno już kilkanaście lat temu. Dietetycy przekonują, że każdy powinien dostarczać codziennym pożywieniem odpowiednią ilość białka swojemu organizmowi. Jest to bowiem niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Wybierając produkty, które mają dużo biała zmniejsza się łaknienie, „podkręca” metabolizm, a także wspomaga mięsnie w ich regeneracji. Białko jest więc niezbędnym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu. To budulec dla tkanek ciała. Potrzebujemy białka, aby nasze mięśnie były sprawne. Białko pomaga nam również trawić pokarm i utrzymuje nasze ciało w zdrowiu i sile.
Białko gdzie najwięcej?
Białko jest niezbędne do życia. Stanowi około trzydzieści procent masy naszego ciała i jest głównym składnikiem komórek, mięśni i narządów w naszym ciele. Dzienne spożycie białka jest bardzo ważne, Istnieje wiele źródeł białka, takich jak: chude mięso, ryby, produkty mleczne, rośliny strączkowe i owoce. Białka zwierzęce są bogate w tłuszcze i cholesterol, podczas gdy białka roślinne mają niską zawartość tłuszczu, ale dużo węglowodanów. Nasz organizm potrzebuje odpowiedniej ilości białka do prawidłowego funkcjonowania. Osoby o złym stanie zdrowia lub powyżej 50 roku życia powinny spożywać więcej białka, ponieważ ich organizm potrzebuje dodatkowych ilości tego składnika dla prawidłowej regeneracji kości. Najlepsze źródła białka zwierzęcego to wołowina, kurczak, jaja, wieprzowina, skorupiaki i inne owoce morza. Białka roślinne obejmują soję, orzechy włoskie i tofu. Chociaż wszystkie białka zwierzęce i roślinne są dla nas dobre, niektóre są bogatsze w białko niż inne.
Jak wprowadzić białko do swojej diety?
Warto podkreślić, że niezwykle szkodliwe są niedobory białka w diecie dla naszego organizmu. Warto więc tak komponować posiłki, by białko znajdowało się w każdym z nich. Na śniadanie warto zjeść kanapkę z pełnoziarnistego chleba z chudą wędliną oraz dobrym żółtym serem. Doskonałą przekąską, która dostarczy sporo białka będzie ser twarogowy np. z rzodkiewką i szczypiorkiem. Na obiad świetnie sprawdzi się wołowina, ekologiczna pierś z kurczaka lub duszona ryba z dużą porcją warzyw (takich jak np.: brokuły, kalafior, marchewka).
Na podwieczorek idealnie nadają się orzechy włoskie oraz produkty mleczne, jak i owoce takie jak np.: jabłka, banany, gruszki oraz śliwki. Na kolację warto zjeść fasolę, groszek oraz porcję kaszy jęczmiennej. Jeżeli tych produktów nie zabraknie w naszej codziennej diecie, to można być pewnym, iż dostarczy się organizmowi odpowiednią ilość białka.
(produkty które maja dużo białka)