produkty-bogate-w-magnez

Produkty bogate w magnez

Magnez, określany pierwiastkiem życia, wspomaga prawidłową pracę naszego serca, mięśni i układu odpornościowego.  Badania wykazują, że prawie połowa polaków nie spożywa wystarczającej ilości tego minerału. Jak zatem wygląda zdrowa dieta?

Zanim jednak zaczniesz suplementację, pamiętaj, że istnieje duża różnica między zbyt małą ilością spożywanego magnezu, a jego prawdziwym niedoborem.

Przy niedoborze magnezu pojawiają sie ostre nudności, wymioty, zmęczenie, utrata apetytu, ale z reguły są dość rzadkie. Jednak osoby z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem tętniczym lub dolegliwościami trawiennymi, takimi jak choroba Crohna czy choroby otrzewnej narażone są na większe ryzyko niedoboru magnezu. Dlatego muszą sie mocno pilnować.


Ile magnezu jest potrzebne dorosłej osobie?

Około 60% magnezu znajduje się w naszych kościach, reszta jest w tkankach, a tylko około 1% we krwi. Dorośli mężczyźni powinni spożywać magnez w dawce 400 mg, a kobiety 310 mg; z wiekiem jednak zapotrzebowanie organizmu się zwiększa do 420 mg i 320 mg, odpowiednio, po osiągnięciu wieku 30 lat.


Jakie produkty zawierają magnez?

Jak poradzić sobie z dawkowaniem magnezu, skoro większość z nas ma problem z jego suplementacją nawet połowy zalecanej dawki? Kluczowy jest dobór odpowiednich produktów, które zawierają magnez. Poniżej znajdziesz 4 typy, które mają go najwiecej.


Migdały

Magnez: 105 mg w ¼ szklanki

Migdały są bogate w witaminę E, przeciwutleniacz, który wspomaga nasz układ odpornościowy oraz dba o zdrowe oczy. Mają również mnóstwo białka, który wypełnia szybko Twój żołądek przez co stajesz się syta na dłużej, a dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, Twoje serce jest zdrowe. Jeśli nie lubisz samych migdałów, może przypadnie Ci do gustu nasze mleko migdałowe domowej roboty?

Ziarna słonecznika

Magnez: 128 mg w ¼ szklanki

Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem wapnia do budowy kości. Dodatkowo, są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą przyczynić się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi, gdy spożywany jest w umiarkowanych ilościach.

Banany

Magnez: 33 mg w jednej średniej banana

Gdy banany są jeszcze trochę zielone, są jednym z najlepszych źródeł skrobi opornej, zdrowych węglowodanów, które wypełnią Twój brzuch i rozruszają metabolizm. Banan to również dawka potasu, elektrolitów, które pomogą obniżyć ciśnienie krwi w sposób naturalny, na czym z pewnością skorzysta twoja wątroba.

Mleko

Magnez: 27,8 mg w 1 szklance

Szklanka mleka zawiera prócz magnezu, około jednej trzeciej dziennego zalecanego spożycia wapnia, który potrzebny jest do budowy zdrowych kości i utrzymania ich silnych. Mleko jest także dobrym źródłem potasu, witaminy D, białka i witaminy B12.

Pamiętaj, magnez staowi ważną rolę w naszym organiźmie dlatego powinnaś go uzupełniać codzienną dietą. A może masz swoje ulubione produkty, które na stałe zagościły w Twojej diecie i wspierają suplementacje tego pierwiastka?

SHARE THIS

RELATED ARTICLES

  • Najlepiej spożywać w naturalnej postaci – dzięki za rady!

  • Przyznam, że suplemetuję się magnezem, lecz dopiero niedawno odkryłam, jak często sprzedawany jest magnez, który tak naprawdę jest wchłanialny w niewielkim procencie 🙁 Z jednej strony chcemy dla nas samych dobrze, a z drugiej strony może się okazać, że faszerujemy się czymś, co nam w ogóle nie pomaga…

    • Dlatego jak już się faszerować to lepiej produktami z naturalną zawartością takich pierwiastków. Przynajmniej sie nie trujemy dodatkowo:)

  • Mój organizm bardzo trudno przyswaja magnez