Czy picie czerwonego wina szkodzi?

Mówi się, że zapewnia długowieczność, chroni przed rakiem czy miażdżycą. Jest jednak alkoholem przed którym zawsze nas ostrzegano. Skoro tak pozytywnie wpływa na nasz organizm to dlaczego powinnaś się ograniczać?



Znasz „francuski paradoks”? To sytuacja wiążąca się z wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długością życia Francuzów, którzy mimo niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu, a zwłaszcza wina, żyją najdłużej. To właśnie czerwone wino jest słowem klucz w tym zdaniu.


Skład wina

Głównym składnikiem jaki znajdziecie w czerwonym winie jest resweratrol to silny przeciwutleniacz. Najwięcej resweratrolu zawierają winogrona, głównie ich skórka, a z czego jak nie z winogron powstaje wino?

Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwalcza wolne rodniki, zapobiega udarom. Średnia zawartość resweratrolu w winach czerwonych wynosi ok. 1,9 mg/dm3. Wina czerwone, otrzymane z fermentacji soku razem ze skórkami owoców, zawierają więcej resweratrolu niż wina białe.


Ile zatem należy pić?

Eksperci uważają, że wypijanie 125 ml (1 lampka) czerwonego wina dziennie dostarczy nam odpowiedniej dawki antyoksydantów dla zmniejszenia ryzyka chorób serca. Natomiast jeśli będziemy wypijać więcej niż 375 ml wina (3 lampki) bez jedzenia, to prędzej zachorujemy na nadciśnienie, zwiększając przy tym ryzyko groźnych powikłań, jak udar czy zawał.

Dlatego pij z rozwagą. Każdy alkohol w nadmiarze szkodzi. A zatem, zgodnie z angielskim powiedzeniem: „a glass of wine a day keeps the doctor away”, mówimy Na Zdrowie!

 

źródła:
http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,16532530,16_powodow_zeby_pic_wino__Tylko_Zdrowie_.html?disableRedirects=true
http://www.hellozdrowie.pl/blogi/zdrowy-konkret/wino-ile-mozesz-wypic
SHARE THIS

RELATED ARTICLES