Cynamon – na zdrowie i urodę

Cynamon, wiele z nas kojarzy głównie ze świętami, grzańcem lub cudownie pachnącą szarlotką u babci. Nadaje potrawom niepowtarzalny i intensywny smak oraz cudowny, słodki aromat. Ja często dorzucam go do kawy aby nieco zmienić jej smak i dodać aromatu.



Używamy go zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Peeling z kawy z cynamonem, cynamonowe balsamy to coraz częstsze zapachy jakie pojawiają się na rynku. Dlatego dziś kilka słów o tej przyprawie, jej pochodzeniu i własciwościach.


Cynamon – pochodzenie


Cynamon (Cinnamomum verum)
jest drzewem należącym do rodziny Lauraceae, które rośnie w Indiach, Sri Lance, Indonezji, Brazylii, czy Egipcie. Przyprawa powstaje przez wysuszenie kory drzewa, które osiąga rozmiary dochodzące nawet do 12 m wysokości. Wiecznie zielone liście cynamonowca mają jajowaty kształt, są sztywne, skórzaste i wyraźnie unerwione.

Najważniejszym elementem drzewa cynamonowca jest kora. Korę zbiera się podczas pory deszczowej – czyli wiosną i jesienią.


Wiesz, że cynamon był wykorzystywany już przez starożytnych Chińczyków oraz Egipcjan? W Europie często używany jest do słodzenia potraw takich jak ciasta, pierniki. Można go dodawać również do gulaszu, baraniny jako aromat o iście korzennym zapachu.


Cynamon – dla zdrowia

Cynamonowce z których pozyskuje się cynamon należą do roślin leczniczych. Cynamon pozyskiwany jest z kory drzew, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Od wieków stanowi jedną z podstaw medycyny naturalnej. Ma mnóstwo korzystnych właściwości dla naszego organizmu jak:

– jest bogatym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia,
– wpływa na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce,
– wystarczy pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu,
– poprawia pamięć,

Cynamon znany jest również z tego, że pobudza apetyt, przyspiesza trawienie i zapobiega wzdęciom.


Cynamon – dla urody

Cynamon działa przede wszystkim ujędrniająco i ściągająco, dlatego też jest wykorzystywany w różnego rodzaju kuracjach wyszczuplających oraz antycellulitowych. Silnie rozgrzewa, dlatego jest dodawany do kosmetyków rozgrzewających do pielęgnacji stóp lub ciała.

W przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się go do tworzenia kompozycji zapachowych.

Macie swoich ulubieńców wśród kosmetyków? Naszym jest TUTTI FRUTTI Karmel & Cynamon – masło do ciała. Pachnie niesamowicie, bardzo dobrze się rozsmarowuje i rozgrzewa. Osobiście sięgam po niego w sezonie Jesień / Zima. Niedługo jego recenzja.

źródła:
http://vitalia.pl/artykul469_10-powodow-dla-ktorych-warto-dodawac-cynamon-do-potraw.html
http://vitamarket.pl/n509-Cynamon.html

SHARE THIS

RELATED ARTICLES

JAK ZRZUCIĆ

 

5 KG?

Pobierz poradnik i dowiedz się!

Poznaj 9 produktów, które ułatwią Ci zrzucenie zbędnych

5 kg!

Zrzuć

5kg, raz

na zawsze!

Pobierz poradnik!

JAK ZRZUCIĆ

 

5 KG?

Pobierz poradnik i dowiedz się!

Poznaj 9 produktów, które ułatwią Ci zrzucenie zbędnych

5 kg!

Zrzuć

5kg, raz

na zawsze!

Pobierz poradnik!