melia-i-jej-wlasciwosci-zdrowotne

Melisa i jej wyjątkowe właściwości

Melisa to skuteczne panaceum na różne dolegliwości naszego organizmu. To również cudowna przyprawa kuchenna wykorzystywana do przyrządzania różnych potraw. Ma przyjemny, cytrynowy aromat, a jej nazwa sięga czasów starożytnych.

„Melissa” w języku greckim oznacza „pszczoła”. Melissę szczególne upodobali sobie starożytni pszczelarze , którzy wykorzystując zachęcający aromat rośliny, wabili pszczoły do ula.

Melisa lekarska pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Paracelsus nazwał melisę „eliksirem życia”. W chwili obecnej jest to bardzo popularne zioło uprawiane w prawie każdym gospodarstwie domowym.

Właściwości melisy

Melisa ma działanie uspokajające, rozluźniające oraz pobudzające trawienie. Surowcem melisy są liście, które zawierają lotne olejki i kwasy organiczne, garbniki i trójterpeny. Polecana jest szczególnie w momentach rozdrażnienia, wyczerpania nerwowego. Melista przynosi ulgę również podczas bólu głowy, czy bólach menstruacyjnych. Pomaga także w zaburzeniach trawiennych.





Jak spożywać Melisę?

Melisę znajdziemy zarówno w sklepach zielarskich jak również w zwykłych sklepach spożywczych. Możemy ją przygotować na kilka sposobów. Uspokajającą: ok 2 łyżeczek suszu melisy zalewamy gorącą wodą. Trzymamy pod przykryciem około 10 minut.

Mocniejszy napar pobudzi nasze trawienie: łyżkę melisy zalej szklanką letniej wody. Zamieszaj i ogrzej pod przykryciem przez 30 minut. Następnie przecedź i pij 2 razy dziennie.

SHARE THIS

RELATED ARTICLES