cala-prawda-o-nutelli-poznaj-jej-prawdziwy-sklad

Cała prawda o Nutelli – poznaj jej prawdziwy skład

Nutella, popularny i dobrze Wam znany krem czekoladowy został wprowadzony na rynek w 1964 roku przez włoską firmę Ferrero, która zresztą nadal produkt wytwarza.

Jako dzieci w latach 70. i 80. szaleliśmy na punkcie Nutelli, choć wtedy mało kto zastanawiał się nad jej prawdziwym składem.

Miesiąc temu w serwisie Reddit pojawiło się zdjęcie (oryginalnie stworzone przez centrum konsumentów w Hamburgu, w Niemczech), który pokazuje dokładnie to, co mieści się w słoiku z Nutelli.

What Nutella is actually made of. from interestingasfuck



Oryginalny skład Nutella to tylko pięć składników:

  • olej palmowy,
  • kakao,
  • orzechy laskowe,
  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • cukier.

Tyle, że cukier to aż 60% składu co oznacza, że słoik Nutelli ma 21 gramów cukru w ​​37 gramach produktu. Drugi w kolejności jest olej palmowy – stały tłuszcz, który podobno jest rakotwórczy. Ponad to ilość orzechów laskowych to zaledwie 13%, a kakao – 6,6 %. Nie wspominając już o mleku w proszku, które do najzdrowszych nie należy. Będące źródłem utlenionego cholesterolu LDL.

Generalnie produkt uznawany za zdrowy okazuje się istną bombą kaloryczną pozbawioną jakiegokolwiek zdrowego składnika. Dlatego jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego stawiajcie na naturalne składniki, i przyrządzajcie własne słodkości. Np. zdrowe batony musli.

SHARE THIS

RELATED ARTICLES

12 COMMENTS

  1. Nie jestem bio-eko krejzolem, ale jak widzę to zdjęcie to mi się słabo robi. Serio sporo nutelli zjadłyśmy z siostrą w dzieciństwie, byłyśmy rozpieszczane przez rodzinę z zagranicy, ale mój syn to się chyba pożegna na stałe z tym smakołykiem.

  2. To, że nutella nie jest najzdrowszym smakołykiem do jedzenia, wiadomo nie od dziś. Podobne zdjęcie jej składu wisiało w internecie już bodajże parę lat temu, ale nie zmienia to jednak faktu, że jest ona po prostu dobra. Bądźmy też szczerzy, który produkt dzisiaj nie posiada w sobie ogromnej ilości chemii i nie jest rakotwórczy. Małe ilości nie powinny nam aż tak znowu zaszkodzić. Dobrze jednak, że zwróciłaś uwagę na ten problem! Pozdrawiam 🙂

  3. Nutella niejest zdrowa i to wiedzą wszyscy, jednak czasami nie zaszkodzi…raz nie zawsze dwa razy nie wciąż. Nie daje mojej rodzince codziennie, ale czasami do naleśników, albo jako jakis dodatek – czemu nie 🙂

  4. Jestem matką trzy i sześciolatka, moje dziewczyny nigdy nie jadły nutelli i nie widzę powodu, dla którego miałoby się to zmieniać. Jednak wszyscy plują na nutelle notabene słusznie, ale nadal mało kto widzi problem w „zdrowym’ rosole na kostkach Winiary czy podobnych.

  5. Wiadomo, że nutella to syf- ale bardzo smaczny syf 😉 na co dzień staram się robić domowe słodycze ze stewią, ale czasem ma się po prostu ochotę na konkretną czekoladę milki albo właśnie nutellę😉 i o ile to kwestia”od czasu do czasu” to jak dla mnie nie ma w tym nic złego 😉 nie ma co udawać, że w ogóle nam takie rzeczy nie smakują.