Peeling enzymatyczny – co powinnaś o nim wiedzieć?

Jeśli masz cerę naczynkową, trądzikową, wrażliwą lub suchą peeling enzymatyczny jest właśnie dla Ciebie. Nie zawiera drobinek ścierających i nie powoduje mechanicznych podrażnień skóry.

Skorzystają z niego również Panie, które po tradycyjnych zabiegach peelingu odczuwają dyskomfort na twarzy w postaci ściągniętej skóry lub borykają się z niechcianymi niespodziankami na twarzy.


Jak działa peeling enzymatyczny?

Głównym zadaniem peelingu jest złuszczyć martwy naskórek, wygładzić skórę, zredukować niedoskonałości i rozjaśnić przebarwienia. Enzymatyczny różni się tym, że nie ma drobinek ścierających. Zwiera natomiast enzymy roślinne, które wnikają w skórę i rozpuszczają połączenia międzykomórkowe.


Jaki jest skład peelingu?

W składzie znajdziesz enzymy takie jak keratolina, papaina (enzym pozyskiwany z papai) czy bromelaina (enzym pozyskiwany z ananasa). Dodatkowo kompleks enzymatycznych białek ze ścian komórkowych drożdży, które bardzo delikatnie usuwają martwy naskórek, poprzez zmniejszenie spoistości komórek warstwy rogowej naskórka.


Jak stosować peeling enzymatyczny?

Peeling enzymatyczny ma za zadanie przede wszystkim usunąć suche skórki, ujednolicić i odświeżyć skórę twarzy. Peeling zmniejsza widoczność porów, wygładza skórę, dodaje jej blasków, a dodatkowo zwiększa wchłanianie się kosmetyków. Dlatego warto  stosować go w parze z maseczkami nawilżającymi.

Każdy producent peelingu zamieszcza na opakowaniu instrukcję w jaki sposób należy peeling przeprowadzić oraz na jak długo należy go nałożyć. Niekiedy peeling może powodować delikatne zaczerwienienia skóry dlatego lepiej stosować go na wieczór. Niektóre peelingi wystarczy zmyć po 5-10 minutach, inne należy nałożyć na skórę twarzy i zmyć dopiero po nocy.


Jaki peeling enzymatyczny wybrać?

W tym pomogą Wam już wasze ulubione vblogerki, których recenzje zamieszczamy poniżej. Dajcie nam również znać w komentarzach jakie peelingi stosowałyście, i które wy polecacie.

SHARE THIS

RELATED ARTICLES