zdrowe-zamienniki-najczesciej-uzywanych-produktow

Zdrowe zamienniki najczęściej używanych produktów

Polacy coraz częściej przywiązują wagę do zdrowej diety i tego jak odżywiać sie zdrowo. A co ważne, coraz więcej o zdrowym odżywianiu wiedzą. Ale niestety teoria często nie idzie w parze z praktyką. Badania pokazują, że tylko 12% z nas zwraca uwagę na staranny dobór potraw, tak by całodzienne posiłki były zbilansowane pod względem wartości odżywczych.

Lepiej wychodzą nam zakupy, podczas których coraz mocniej skupiamy się na czytaniu etykiet produktów i wybieraniu tych, które mają w swoim składzie mniej sztucznych dodatków.

Cały czas uczymy się tego jakie produkty kupować, jak je dobierać, ale często mamy problem z doborem zamienników. Schabowy bez bułki tartej? Przecież to niedorzeczne!… Jeśli chcesz pożyć dłużej lepiej pomyśl nad zamiennikami.

Ja mam dla Ciebie dziś 5 produktów, które z powodzeniem zamienisz na ich zdrowe odpowiedniki.


Czym zastąpić bułkę tartą?

Bułka tarta powstaje z czerstwych pszennych kajzerek lub bagietek. Sezam okazuje się, że jest jej idealnym zamiennikiem. Świetny do panierowania (nie tylko mięsnych kotletów). Ma sporo błonnika i białka.


Czym zastąpić jogurt owocowy?

Jogurt owocowy kupowany w sklepie w 100g ma jedynie 3-10 g owoców. Reszta to dodatki smakowe. Jego idealny zamiennik to Jogurt naturalny z owocami – najlepiej wybierz taki bez dodatku mleka w proszku i dorzuć do niego ulubione owoce.


Czym zastąpić ziemniaki smażone?

Ziemniaki smażone mają dużo tłuszczu, a często także bardzo szkodliwe kwasy trans. Zamiennikiem takiego dania mogą być ziemniaki pieczone. Najlepiej na blaszce skropionej olejem. Zdecydowanie mniej kaloryczne. Pamiętaj, ze jeszcze zdrowszym odpowiednim ziemniaka będzie batat. Który ma więcej wartości odżywczych i również smakuje w wersji pieczonej.


[nokaut-offers-box url=’/zdrowa-zywnosc/sklep:superzywnosc24-pl.html’]


Czym zastąpić kostkę rosołową?

Musisz wiedzieć, że kostki rosołowe pełne są glutaminianu sodu. Warzywa i zioła w nich zawarte stanowią zaledwie ok 10 procent. Zastąp kostkę rosołową ziołami i przyprawami naturalnymi. Możesz ugotować wywar z warzyw z ziołami i zamrozić małe porcje.


Czym zastąpić zupę w proszku?

Zupki w proszku to ogólnie dramat jeśli spojrzymy na ich skład. Tylko 1 procent mogą stanowić warzywa, a reszta to chemia. Ich lepszym odpowiednikiem są zupy mrożone. Przygotowanie ich wymaga tyle samo pracy co zupek w proszku (wsypać zawartość torebki do garnka), z ta różnicą, że gotowe są dopiero po pół godzinie.

Inspiruj się tymi propozycjami i zwiększaj zakres tej listy w swoim jadłospisie każdego dnia. Pamiętaj też, że fit nie zawsze znaczy zdrowy. Kupuj z głową!

SHARE THIS

RELATED ARTICLES