Liofilizowane owoceliofolizowaneowoce

Owoce liofilizowane – trend na zdrowie?

Stały się bardzo popularne w ostatnim czasie choć nie są niczym nowym. Zdrowe, dla każdego (zwłaszcza tych co dbają o linię) i bardzo sycące. W ostatnim czasie zyskały na popularności zwłaszcza wśród sportowców. Czym jest żywność liofilizowana i jakie są jej zalety?


Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja to nic innego jak suszenie przez mrożenie. Jest to proces technologiczny, w trakcie którego z zamrożonego produktu usuwa się wodę, z pominięciem procesu skraplania. Wszystko to odbywa się w obniżonej temperaturze i pod zmniejszonym ciśnieniem. Jest to jedna z najlepszych metod utrwalania żywności. Zabezpiecza w ten sposób skutecznie produkty przed zepsuciem, oraz dodatkowo zachowuje ich wartość odżywczą. W trakcie procesu nie dochodzi bowiem do istotnych strat witamin, składników mineralnych, jak również białek, węglowodanów czy tłuszczów.

Co można liofilizować? W sumie każdy produkt, który posiada wodę. Warzywa, owoce, grzyby, nawet mięso – pewnie kojarzycie z pólek sklepowych popularne beef jerky?


Zalety żywności liofilizowanej?

Jedną z podstawowych zalet tego typu obróbki jest to, że żywność zachowuje swoje wartości odżywcze. Wydłuża się ich data przydatności, i zachowują swój aromat, kształt i smak. Są doskonałą alternatywą dla słodyczy zarówno dla dzieci jak i dorosłych pogromców słodkości. Niestety ze względu na sam proces, który nie jest tani, cena tych produktów również jest wysoka.


Jak jeść owoce liofilizowane?

Dodawajcie owoce do porannego musli,  wieczornych przekąsek. Możecie jeść bez dodatków lub robić z nich koktajle.  Pasują nawet do dań mięsnych. Niektórzy dodają je do herbaty aby podnieść jej aromat, a inni do kanapek z dżemem czy masłem orzechowym. Najważniejsze to wasza kreatywność. Owoce są extra lekkie pod względem wagi jak i kaloryczności. Spakujecie je do małej torebki do pracy czy plecaka na wyprawę.

My uwielbiamy je w czystej postaci!

SHARE THIS

RELATED ARTICLES