jakie-produkty-zawieraja-najwieksza-ilosc-potasu

Jakie produkty zawierają największą ilość potasu?

Potas jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania większości procesów w organizmie. Reguluje działanie układu nerwowego, wpływa na pracę mięśni oraz odpowiada za utrzymanie optymalnej równowagi kwasowo-zasadowej. Dziś podpowiemy jakie są objawy niedoboru potasu.
Sprawdzimy również, które produkty spożywcze zawierają najwięcej tego cennego składnika.


Zapotrzebowanie na potas

Zapotrzebowanie na potas dla mężczyzn i kobiet powyżej 19 r.ż. wynosi 4700 mg/dzień. Kobiety karmiące powinny spożywać 5100 mg potasu dziennie. W przypadku niemowląt zapotrzebowanie wynosi 400 mg w pierwszym półroczu życia i 700 mg w drugim. Dla dzieci do 3 lat będzie to 2400 mg, 4-6 3100 mg, między 7-9 rokiem życia 3700 mg, a w wieku 10-12 lat – 4100 mg.


Jakie są objawy niedoboru potasu?

Wśród najpopularniejszych objawów niedoboru potasu znajdują się:

  • podwyższone ciśnienie krwi,
  • poddenerwowanie, niepokój, drażliwość,
  • senność i apatia,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • skurcze mięśniowe,
  • obrzęki nóg i rąk.


Przyczyny niedoboru potasu

Przyczyną niedostatecznej ilości potasu w organizmie mogą być problemy z układem sercowo-naczyniowym, stosowanie leków na serce oraz środków moczopędnych.
Nadmierne wydalanie potasu może być spowodowane także nadczynnością tarczycy. Również osoby, które mają problem z niestrawnością, zmagają się z wymiotami i biegunką są narażone na jego utratę. Taki powód „ulatniania się potasu” dotyczy zwłaszcza dzieci.

Gdzie szukać najlepszych źródeł potasu?

Jeśli Ty także zmagasz się z niedoborem potasu lub podejrzewasz u siebie deficyt tego pierwiastka, sięgnij po:

  • suszone morele, zawierające 1666 mg potasu w 100 g produktu,
  • suszone figi (938 mg),
  • awokado (600 mg),
  • banany (395 mg),
  • ziemniaki (357 mg),
  • kiwi (290 mg),
  • pomidory (282 mg),
  • grejpfruty (277 mg).
SHARE THIS

RELATED ARTICLES