Batony musli – prosty przepis

Batony kojarzą nam się z dość kaloryczną przekąską. Oblane czekoladą smakują pysznie, ale dla naszej figury stanowią spore wyzwanie.



Najczęściej sięgamy po nie w biegu aby zaspokoić głód dlatego warto aby były zdrowe i dostarczały nam wartości odżywczych zamiast pustych kalorii.

Dlatego dziś mamy dla Was alternatywę dla bomb kalorycznych jakimi zajadacie się na co dzień. Batony Musli domowej roboty, pozbawione cukru, skomponowane z samych naturalnych składników i banalne w wykonaniu.



Składniki:

  • 0,5 kg płatków owsianych górskich
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g pestek słonecznika
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g orzechów laskowych
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g daktyli (bez pestek)
  • 50 g sezamu
  • 1 całe jajka
  • 3 białka jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego



Przygotowanie:

Zmieszaj wszystkie składniki ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż ją na blasze z papierem i piecz około 25 min, w 180 stopniach. Po ostudzeniu pokrój masę na porcje.


[nokaut-offers-box url=’/zdrowa-zywnosc/rodzaj:bakalie-i-orzechy.html’]


SHARE THIS

RELATED ARTICLES

  • Świetny przepis na batoniki ;D Uwielbiam zdrowe przekąski. Przygotuję je niedługo, bo wyglądają smakowicie 🙂