3-naturalne-produkty-ktore-zastapia-cukier

3 naturalne produkty, które zastąpią cukier

Czy zauważyłaś, jak wiele produktów żywnościowych na lokalnym rynku jest oznaczonych jako „naturalne”? Według badania Consumer Reports, 73% kupujących szuka na etykiecie oznaczenia tego terminu (pomimo, że nie ma żadnego standardu FDA, ktory by go narzucał). Wszystko to oznacza, że te ​​sztuczne słodziki jak syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy są pozbawione naturalnych alternatyw.

Dziś mamy dla Was 3 zdrowe alternatywy dla cukru, zwanego popularnie białą śmiercią.  Jesli szukasz zdrowej alernatywy dla innych produktów sprawdź nasze poprzednie propozycje:

Zdrowe zamienniki najczęściej używanych produktów cz. 1

Zdrowe zamienniki najczęściej używanych produktów cz. 2


Miód

Miód nazywany jest nektarem bogów, a stosowany miejscowo od wieków służy do leczenia ran i zwalczania zakażeń. Oferuje również szereg innych świadczeń zdrowotnych, tak długo póki nie przesadzimy z ilością jego spożycia. Badania wykazały, że ten naturalny środek słodzący posiada niewielkie ilości składników odżywczych, przeciwutleniacze i środki przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i związki przeciwzapalne.

Uniwersytet w Illinois przeprowadził badanie, w którym analizowane były próbki miodu z 14 różnych źródeł pasiek kwiatowych i odkryli, że miód z kwiatów gryki napakowany jest dużą liczbą antyoksydantów podobnych do tych wytwarzanych z szałwii. Miód wielokwiatowy (który jest najpowszechniejszym typem miodu jaki znajdziesz w sklepach) znalazł sie pośrodku rankingu antyoksydacyjnych.

Inne badania z Uniwersytetu w Californii w Davis, pokazały, że dzienne spożycie miodu gryczanego podnosi poziom przeciwutleniaczy we krwi. A badanie z Uniwersystetu w Memphis pokazało się, że sportowcy, którzy jedli miód mieli bardziej stabilny poziomy cukru we krwi i insuliny przez dłuższy okres czasu, w porównaniu do spożywania innych źródeł węglowodanów.

Miód jets zdecydowanie zdrową alternatywą cukru czystego, ale pamietaj, że jedna łyżeczka dostarcza około 20 kalorii i 5-6g cukru.


Cukier kokosowy

Cukier kokosowy powstaje z soku pochodzącego z pąków palm kokosowych. Podobnie jak cukier stołowy, ma około 15 kalorii i czterech gramów cukru na łyżeczce.

Cukier kokosowey dostarcza niewielkie ilości składników odżywczych, w tym tiaminy, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, magnez, wapń i przeciwutleniacze. Ten środek słodzący zawiera inulinę, naturalnie występujących w niestrawnych węglowodanach, który działa jako prebiotyk lub „żywność” dla pożytecznych bakterii jelitowych.

Kokosowy cukier palmowy jest również uważany za przyjazny dla środowiska. Uprawa drzew kokosowych wymaga minimalnych ilości wody i paliwa (zwłaszcza w porównaniu do produkcji trzciny cukrowej); a drzewa wytwarzają sok od dwóch do czterech lat. Konsystencja i smak cukru kokosowego są podobne do cukru brązowego, więc wiele osób używa go jako alternatywy do ciastek czy innych wypeków.


Cukier z daktyli

Jeśli kiedykolwiek jadłaś daktyle, wiesz, że są niezwykle słodkie i nieco lepkie, dlatego też są one wykorzystywane jako główny składnik w batomach – pamiętasz na szybki i prosty przepis na zdrowy baton musli?

Są dobrym źródłem kilku kluczowych składników odżywczych, w tym jonów potasowych, manganu, magnezu, wapnia, miedzi, żelaza, witaminy B, witaminy K i przeciwutleniaczy. Łyżeczka zawiera 15 kalorii i około 3 g cukru.

Cukier daktylowy może zastąpić cukier biały w równych ilościach. Do tego wystarczy dodać cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon i goździki. Te „słodkie” przyprawy jedynie wzmocnią słodycz.

SHARE THIS

RELATED ARTICLES

  • Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak cukier z daktyli. Ciekawa jestem jaki ma smak i chętnie go spróbuję.

  • healthystyle

    Ja od dawna stosuję cukier kokosowy, a jakiś czas temu zaczęłam korzystać również z syropu daktylowego – głównie do wypieków i sprawdza się świetnie 🙂

  • Maria

    Ten post był dla mnie! Słodkie chętnie, ale warto znać zdrowe alternatywy dla zwykłego cukru.

  • Uwielbiam miód i go dużo używam, natomiast o cukrze kokosowym nie wiedziałam.. 🙂