zielone-makaroniki-ze-spirulina

Zielone makaroniki ze spiruliną

Tym razem będzie zdrowo, ale również słodko. Idealna przekąska do pracy, na poprawę nastroju z głównym składnikiem jakim jest spirulina. Deser ze spiruliny nie należy do najczęstszych, ale uwierzcie nam przetestowałyśmy ten przepis (znajdziecie go w magazynie „Jedz na zdrowie”) wielokrotnie i jest naprawdę świetny.

A co ważne łatwy do przygotowania, zajmie Wam on około 60 min.

Składniki:

  • nasiona chia (łyżka)
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • białko jajka
  • sól
  • 10 dag cukru pudru
  • spirulina sproszkowana (łyżeczka)
  • 3 łyżki zmielonych migdałów

 

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalej wodą i odstaw aż napęcznieją. Kiedy będą już gęste połącz je z dżemem.
  2. Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj połowę cukru pudru. Ubijaj do momentu aż powstanie gładka piana. Dodaj spirulinę i jeszcze chwilę ubijaj.
  3. Pozostały cukier puder wymieszaj z migdałami, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj krążki o średnicy ok. 304 cm. Odstaw całość na pół godziny. Piecz ok. 15 min w 150 stopniach C.
  5. Wystudź i przełóż masą z chia i dżemem.

 

Makaroników wystarczy Wam dla co najmniej 6 osób. Koniecznie dajcie nam znać jak Wam smakowały.

SHARE THIS

RELATED ARTICLES

1 COMMENT