przepis-na-pyszne-paczki-domowe

Przepis na pyszne pączki domowe

Pączek pączkowi nie równy. Dlatego dziś przygotowujemy dla Was smakołyk, który króluje na naszych stołach w tłusty czwartek. Ma być słodko, lekko i smacznie. W przepisie postawiłyśmy na tradycyjne domowe pączki czyli przepis jaki jeszcze nasze babcie stosowały w swojej kuchni. Dlatego uwaga, nie zabraknie w nich alkoholu!

Składniki:

  • 40 dkg mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 20 ml rumu,
  • 10 ml spirytusu,
  • 10 dkg masła lub margaryny,
  • 8 dkg cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 4 dkg drożdży,
  • 20 dkg konfitur lub dżemu,
  • sól,
  • cukier puder z wanilią,
  • tłuszcz do smażenia.

 

Przygotowanie:

  1. Z mąki 5 dkg, drożdży i mleka przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
  2. Jaja i żółtka utrzyj z cukrem, połącz z przesianą mąką, rozczynem, rumem i spirytusem. Posól i dokładnie wyrób masę aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopiony tłuszcz, przykryj serwetką pozostawiając do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto zacznie rosnąć możesz zacząć formować małe krążki. W środek nabierz dżemu lub konfitur, zwiń ciasto zawijając jego brzegi i uformuj kule, ułóż na stolnicy posypanej mąką, przykryj serwetką i pozostaw do wyrośnięcia.
  4. W garnku rozgrzej tłuszcz, sprawdź by osiągnął odpowiednią temperaturę zanim zaczniesz wrzucać ciasto. Smaż tak aby ciasto się lekko zarumieniło z każdej strony.
  5. Zdejmij pączek z tłuszczu, odsącz i pozostaw do ostygnięcia
  6. Na sam koniec udekoruj cukrem pudrem i wanilią.



Pączkowym pożeraczom życzymy smacznego!

SHARE THIS

RELATED ARTICLES