ekspresowe-faworki-luksusowe

Przepis na ekspresowe Faworki Luksusowe

Faworki, chrust – polskie, litewskie czy niemieckie? To tradycyjne, chrupkie ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem z wanilią. U nas dodatkowo wzmocniłyśmy ich smak rumem. Podobnie jak pyszne pączki domowe, o których pisałyśmy w ostatnim poście.

To kolejna podróż do babcinych przepisów, którą rozpoczęłyśmy niedawno. Mamy nadzieję, że zasmakujecie nieco starodawnej kuchni razem z nami.

Składniki:


  • 35 dkg mąki
  • 50 ml śmietany
  • 20 ml rumu
  • 5 dkg masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 6 żółtek
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder z wanilią (do posypania)

 

Przygotowanie:


  1. Mąkę przesiej na stolnicy i posiekaj z masłem, dodaj żółtka, jaja i śmietanę. Wyrób dokładnie ciasto dodając na sam koniec soli i rumu.
  2. Ciasto podziel na części, dobrze rozwałkuj, na grubość 1 mm. Podsypuj lekko mąką żeby nie przywarło do stolnicy i wałka.
  3. Radełkiem lub nożem pokrój ciasto w paski szerokości 3 cm, długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie przez które przełożysz jeden koniec ciasta tworząc węzeł.
  4. W rondelku rozgrzej tłuszcz. Sprawdź czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i zarumieni sie to znaczy, ze możesz smażyć faworki. Faworki smaż na jasnozłoty kolor przewracając je w czasie smażenia.
  5. Po usmażeniu osącz je w fibule lub ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem z wanilią.



Smacznego tłustego czwartku!

SHARE THIS

RELATED ARTICLES