panna-cotta-z-maslanki-przepis-andrzeja-polana-doradca-smaku

Panna Cotta z maślanki – przepis Andrzeja Polana

Panna Cotta, to wyjątkowy choć dość kaloryczny smakołyk, przygotowywany zwykle na bazie śmietany, żelatyny oraz innych dodatków.

Andrzej Polan postanowił przełamać ten schemat i przygotował Panna Cottę na bazie maślanki. Przepis wyjątkowo przypadł nam do gustu dlatego dziś jego wersja smakowitego deseru ląduje na naszym blogu.

Składniki:

  • 2 szklanki maślanki,
  • 20 g Żelatyny wieprzowej,
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • 6 łyżek drobnego cukru,
  • Wanilia laska,
  • 400 g wiśni bez pestek świeżych lub mrożonych,
  • 1 cytryna,
    Do smaku:
  • Cynamon mielony, Goździki suszone

 

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewamy 1 szklanką maślanki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników. Pozostałą maślankę wlewamy do rondelka, dodajemy śmietanę oraz ½ cukru.
  2. Do maślanki dodajemy ziarenka z przeciętej na pół laski wanilii, całość gotujemy krótko do delikatnego odparowania śmietany. Pozostałą laskę wanilii możemy włożyć do słoika z cukrem, aby uzyskać naturalny cukier waniliowy. Następnie wyłączamy ogień, a do garnka dodajemy maślankę z żelatyną. Całość dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę przelewamy do słoików (do ¾ wysokości) i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
  3. Wiśnie (wraz z sokiem powstałym podczas rozmrażania) przekładamy do drugiego garnka. Dodajemy resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy odrobinę cynamonu, kilka goździków oraz startą skórkę z cytryny.
  4. Schłodzoną panna cottę z maślanki podajemy z ułożonymi na wierzchu wiśniami. Możemy ozdobić listkami mięty.

 

Więcej przepisów znajdziecie na: doradcasmaku.pl

SHARE THIS

RELATED ARTICLES

  • Wygląda naprawdę smakowicie, tym bardziej, że ja uwielbiam ten deser. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje taka z maślanki.