brownie-gryczano-amarantusowe

Brownie gryczano-amarantusowe

Brownie to ulubiony przysmak nie tylko Amerykanów. Już od dawna zagościł również w polskiej kuchni. Z tą różnicą, że my zmieniliśmy jego formułę na nieco bardziej zdrowszą. W sieci roi się od przepisów na brownie z buraka, kaszy jaglanej czy fasoli. Ja dla odmiany proponuję Wam „Brownie gryczano-amarantusowe„.

 

Składniki:

  • szklanka mąki amarantusowej
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 3 słodkie i soczyste jabłka
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 125 ml kakao
  • 80 ml oleju
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynek

 

Przepis:

  1. Obrane i umyte jabłka zmiksuj.
  2. Do jabłkowego przecieru dodaj mleko, olej i rodzynki, a następnie ponownie wszystko zmiksuj.
  3. Osobno zmiel nasiona chia.
  4. Połącz wszystkie suche składniki (orzechy możesz posiekać), dodaj masę z blendera i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wyrównaj wierzch.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.

 
Jeśli nie lubisz rodzynek, możesz zastąpić je daktylami. Świetnie działają na serce i odpornosć.

Lubisz wyzwania w kuchni? Spróbuj przepis na „Zielone makaroniki ze spiruliną„.
 

SHARE THIS

RELATED ARTICLES