Brownie to ulubiony przysmak nie tylko Amerykanów. Już od dawna zagościł również w polskiej kuchni. Z tą różnicą, że my zmieniliśmy jego formułę na nieco bardziej zdrowszą. W sieci roi się od przepisów na brownie z buraka, kaszy jaglanej czy fasoli. Ja dla odmiany proponuję Wam „Brownie gryczano-amarantusowe„.   Składniki: szklanka mąki amarantusowej 2 szklanki…

READ MORE

Tym razem będzie zdrowo, ale również słodko. Idealna przekąska do pracy, na poprawę nastroju z głównym składnikiem jakim jest spirulina. Deser ze spiruliny nie należy do najczęstszych, ale uwierzcie nam przetestowałyśmy ten przepis (znajdziecie go w magazynie „Jedz na zdrowie”) wielokrotnie i jest naprawdę świetny. A co ważne łatwy do przygotowania, zajmie Wam on około…

READ MORE

Spirulina jest algą niezwykle wartościową dla naszego organizmu. Ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, które wspomagają naszą aktywność umysłową i poprawiają codzienne samopoczucie. Dlatego dziś mamy dla Was przepis na pożywny koktajl ze spiruliną.   Składniki: 2 łyżeczki sproszkowanej spiruliny szklanka kefiru 1/3 ogórka sałatkowego jarmuż (wystarczy 1 liść) świeża mięta (kilka listków) pół łyżeczki miodu…

READ MORE

Panna Cotta, to wyjątkowy choć dość kaloryczny smakołyk, przygotowywany zwykle na bazie śmietany, żelatyny oraz innych dodatków. Andrzej Polan postanowił przełamać ten schemat i przygotował Panna Cottę na bazie maślanki. Przepis wyjątkowo przypadł nam do gustu dlatego dziś jego wersja smakowitego deseru ląduje na naszym blogu. Składniki: 2 szklanki maślanki, 20 g Żelatyny wieprzowej, 1…

READ MORE

Faworki, chrust – polskie, litewskie czy niemieckie? To tradycyjne, chrupkie ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem z wanilią. U nas dodatkowo wzmocniłyśmy ich smak rumem. Podobnie jak pyszne pączki domowe, o których pisałyśmy w ostatnim poście. To kolejna podróż do babcinych przepisów, którą rozpoczęłyśmy niedawno. Mamy nadzieję, że…

READ MORE

Pączek pączkowi nie równy. Dlatego dziś przygotowujemy dla Was smakołyk, który króluje na naszych stołach w tłusty czwartek. Ma być słodko, lekko i smacznie. W przepisie postawiłyśmy na tradycyjne domowe pączki czyli przepis jaki jeszcze nasze babcie stosowały w swojej kuchni. Dlatego uwaga, nie zabraknie w nich alkoholu! Składniki: 40 dkg mąki, 200 ml mleka,…

READ MORE